دیزباد وطن ماست

دیزباد وطن ماست

سایت رسمی روستای دیزباد علیا (بالا) از توابع شهرستان نیشابور در استان خراسان رضوی ایران.
دیزباد وطن ماست

دیزباد وطن ماست

سایت رسمی روستای دیزباد علیا (بالا) از توابع شهرستان نیشابور در استان خراسان رضوی ایران.

سیاستگذاری های مناسب برای اشاعه خودیاری در دیزباد

«دیزباد وطن ماست»- شورای اسلامی دیزباد در ماه اخیر مصوبه ای را با عنوان «دریافت 60 هزار تومان» از دیزبادی ها گذرانده است که مصوبه بسیار مهم و حیاتی برای توسعه دیزباد قلمداد می شود.


دیزباد امروز بیش از هر زمان دیگری نیاز به مشارکت دیزبادی ها دارد و در این مصاف، حضور فعال دیزبادی ها به روندها سرعت می بخشد و این مساله ای است که جلسه شورای مشورتی پیش را به خود معطوف کرده بود.


مساله این بود که  سهم هر دیزبادی برای آبادانی دیزباد چقدر است؟ و پیش از آن اینکه که می خواهیم به کجا برویم؟ یا به عبارت دیگر دیزباد توسعه یافته سال 2014-2015 چه دیزبادی است؟


همه دیزبادی ها به خوبی می دانند که «هرچقدر پول بدهند آش می خورند.» پس بسیار مهم است که بدانیم چه برنامه ای برای آبادانی و توسعه دیزباد در پیش است و این کار چه منافعی برای تک تک دیزبادی ها دارد و همه این ها سبب می شود که مشارکت های دیزبادی ها به سمت اهدای مبالغی برای توسعه افزایش یابد.


خوشبختانه شورای منتخب، شورای معتمدی است و برخورد مردم دیزباد از ابتدای فعالیت این شورا به خوبی نشان دهنده اعتماد کامل آنها به شورای منتخب می باشد. اما هنوز برای دیزبادی ها مسیر کاملا روشن نیست و این شاید به دلیل اجرای پروژه های ناقص در دوره های پیشین باشد و شاید به دلیل ضعف اطلاع رسانی برای دیزبادی هایی که امروز در نقاط مختلف ایران و جهان پراکنده اند. اما هر کدام از این دلایل سبب نمی شود که با یاس به توسعه دیزباد نگاه کنیم.


دیزباد امروز نیاز به حمایت دارد و این حمایت باید از هر کانالی که امکان دارد بدست آید تا شرایط فعلی دیزباد که بسیار شکننده است، به شرایط مساعدتری تبدیل شود.



  • «کارت دیزوندی» پیشنهاد «دیزباد وطن ماست»


همچنین «دیزباد وطن ماست» پیشنهاد می کند که شورای محترم در صورت امکان برای جلب اعتبارات لازم از میان مردم، دست به اقدامی خلاقانه بزند. اقدامی مثل تهیه و ارائه «کارت دیزوندی» برای دیزبادی ها می تواند نظر بسیاری از افراد را به مساله خودیاری جلب کند. در واقع با این کار شورا به هر دیزبادی اعم از ساکن و غیر ساکن دیزباد کارتی ارائه می دهد که این کارت دیزبادی ها از توریست های غیر دیزبادی تمیز می دهد.


  • استفاده های «کارت دیزوندی»


1. این کارت در زمان نوحصار دیزبادی ها را از غیر دیزبادی ها تمیز می دهد و برای غیر دیزبادی ها و کسانی که کارت ندارند یا کارتشان را تمدید نکرده اند، هزینه ای دریافت می شود.


2. در زمان خرید و فروش میوه های دیزباد، این کارت باعث ارائه تسهیلاتی از شورای دیزباد به دارندگان آن می شود.


3. در زمان هایی که قصد دارند از خدمات شورای دیزباد از قبیل «حضور در جلسات شورا، سامانه پیام کوتاه شورا، کمیته ناظر بر ساخت وسازها، کمیته ارزیابان و خبرگان منازل و باغات، طرح های همگانی از قبیل طرح مبارزه همگانی با موش» استفاده کنند.


4. استفاده از کارت برای مواردی که نیازمند دریافت تایید از شورای اسلامی دیزباد هستند. 


(موارد فوق نیاز به بازنگری دارد.)


با این کار شورای اسلامی دقیقا مشخص می کند که می خواهد در ازای دریافت 60 هزار تومان خدمات ضروری به دیزبادی ها ارائه کند. بنابراین برای بسیاری از دیزبادی ها که شاید در گذشته هزینه هایی پرداخت کرده باشند اما تغییراتی را مشاهده نکرده اند، انگیزه خوبی برای شرکت در این برنامه ایجاد می شود. همچنین پیشنهاد می کنیم که با ارائه کارت دیزوندی، مبلغ همیاری را از 60 هزار تومان به 100 هزار تومان افزایش دهید.


قطعا این پیشنهاد نیاز به بازنگری و بازخوانی دارد. و امیدوارم دوستان خوش فکر دیزبادی  اندیشه های خود را در این خصوص با ما در میان بگذارند تا با نام خودشان در «دیزباد وطن ماست» منتشر شود.


ضمن اینکه در این زمان به پیشنهادات خوب نیاز داریم، نیاز است که رهبران فکری که امروز سایت های دیزباد اعم از «دیزباد وطن ماست»، سایت رسمی شورای اسلامی دیزباد و فیسبوک دیزباد، اخباری را دریافت می کنند در ارائه و اشاعه و نشر اخبار دیزباد در میان سایر دیزبادی ها بکوشند. با این کار شما نقش بزرگی را در شکوفایی و اعتلای وطنمان بازی می کنید.

پاسخ شورای اسلامی دیزباد به پرسش های دیزبادی ها

«دیزباد وطن ماست»- قسمت نخست پرسش و پاسخ مردم و شورا هفته گذشته از طریق کانال های ارتباطی شورا به اطلاع رسید و اینک بخش دوم را با یکدیگر مطالعه می کنیم.


پرسش – مهلت پرداخت 60 هزار تومان  تا چه زمانی است؟


پاسخ – هما نگونه که مستحضر هستید برنامه ریزی فعالیت های اجرایی شورا منوط به تامین پول و اعتبار لازم می باشد لذا شایسته تر خواهد بود خانواده های محترم هر چه سریعتر نسبت به پرداخت هزینه خودیاری اقدام فرمایند. ما امیدواریم  تا پایان سال 92 کلیه خودیاری ها جمع آوری شود.


پرسش – هزینه خودیاری چگونه و به چه کسانی پرداخت شود؟


پاسخ –  خودیاری ها را اعضای شورای مشورتی جمع آوری می کنند. همچنین دیزبادی ها می توانند از طریق خودپردازهای بانک ها به شماره کارت  5843 -5120-3372-6104   بانک ملت به نام اعضای شورای اسلامی واریز نمایند و رسید ان آن را تحویل دهند.



پرسش – شورای مشورتی چیست و هدف از تشکیل آن چیست؟


پاسخ – شورای مشورتی مجموعه ای مرکب از 25 نفر افراد صاحب نظر است که یک هفته پس از رسمیت شورای منتخب تشکیل شده است  و مهمترین اهداف و وظایف  این شورا عبارتند از:

- ایجاد ارتباط و پیوند نزدیک بین مردم و شورای اسلامی دیزباد

- همفکری، همیاری و همکاری با شورای اسلامی در امور مختلف

- تشکیل کمیته های تخصصی و استفاده از صلاحیت علمی و تجربی آنها

- جلوگیری از آزمون وخطا در تصمیم گیری با دریافت مشورت از آنها

- ایجاد شرایطی برای نظارت دیزبادی ها  بر عملکرد شورای اسلامی 

- و سایر موارد


پرسش – شاخص های انتخاب اعضای شورای مشورتی چه بوده است؟


پاسخ – گروه همیاران روستای دیزباد بالا یک نهاد خودجوش مردمی بوده که قبل از انقلاب نیز وجود داشته و تا کنون به فعالیت خود ادامه داده است. اغلب فعالیت های عمرانی و اجرایی دیزباد مرهون زحمات همین گروه بوده است. بعنوان مثال راه اندازی نگهبانی سال گذشته توسط همین افراد صورت گرفته و در سال جاری نیز با حمایت و همکاری همین افراد توانستیم یگان حفاظتی را راه اندازی کنیم. مهمترین شاخص های انتخاب این افراد عباتند از: 

- اغلب این افراد جزء معتمدین روستا هستند

- این ها افرادی صاحب نظر هستند که تخصص های متفاوتی دارند

- مسئولیت پذیر و تعهد آنها به عمران و آبادی دیزباد برکسی پوشیده نیست

- صاحب تجربه بوده و سوابق اجرایی در کارهای عمرانی دیزباد دارند

- غالبا تحصیلکرده و باز نشسته ادارات دولتی هستند

- افرادی از خود گذشته و نیکوکار هستند

- و سایر موارد


پرسش – چرا اعضای شورای مشورتی 25 نفر تعیین شده اند؟


پاسخ – ما کل جمعیت دیزباد را به 25 فامیل بزرگ تقسیم کرده و از هر فامیل یک نفر را انتخاب کرده ایم البته این حداکثر ظرفیت سالن جلسات شورا می باشد.


پرسش – از نظرات سایر مردم چگونه استفاده می شود؟


پاسخ – دیزباد انسان های متفکر، متخصص، باتجربه و علاقمند بسیاری دارد و ما همیشه از طریق کانال های ارتباطی موجود از نظرات آنها وسایر انسان های نیک اندیش غیر دیزبادی بهره می بریم و شورا  به کلیه پیشنهادات خوبی که آنها ارائه نمایند و جنبه اجرایی پیدا کند در مناسبت های مختلف نیز جوایزی تقدیم خواهد کرد.


با تشکر از امیر رضا کردی عزیز برای ارسال متن مصاحبه

دانشگاه دیزباد جایگزین مناسب برای مدرسه است

«دیزباد وطن ماست»- در پیامی از دوستان دیزبادی دریافت کردیم: «80 سال پیش دیزبادی ها وجوهات خود را دادند تا مدرسه ای بنا کنند و فرزندانشان در آن مدرسه با سواد  شوند. از این مدرسه نه تنها دیزبادی ها بلکه بسیاری از کودکان و نوجوانان روستاهای اطراف استفاده کردند.

امروز در دیزباد سخنانی مبنی بر بازسازی مدرسه تاریخی دیزباد زده می شود، برخی هم کلا این مساله را انکار می کنند. سوال اینجاست که آیا امروز بازسازی مدرسه کار صحیحی است، با توجه به اینکه ما در بالاده مدرسه نوساز دیگری داریم؟ 

اگر ما در 80 سال پیش مدرسه ساختیم، زمانی بود که مدرسه برای همه مردم چیز نوی بود و مثل این بود که در روستایی باند فرود هلیکوپتر و هواپیما درست شود. 

در آن زمان علوم آکادمیک درس کافری تلقی می شد و ساختن مدرسه به دست آقاخان سوم و از وجوهات اسماعیلیان دیزباد شاهکار بود.»



«اما امروز بازسازی آن هیچ دردی از مردم دیزباد دوا نمی کند. ما امروز بیشتر از مدرسه به آکادمی و آموزش عالی در دیزباد نیاز داریم. اگر دیزباد به دانشکده یا دانشگاهی تجهیز می شد، هم می توانست جمعیت را به دیزباد جذب کند. هم اشتغال ایجاد می شد و هم قشری با فرهنگ به دیزباد می آمدند و به غنای فرهنگی دیزباد می افزودند.

اینکه مدرسه بازسازی شود تنها برای ایجاد نوستالوژی میان دیزبادی هایی که در این مدرسه درس خوانده اند مفید  است و دیگر کار شاقی حساب نمی شود.

اساتید دانشگاه و دکترهای دیزبادی باید فکر کنند که چگونه می توان در دیزباد مرکز آموزش عالی تاسیس کرد و اساتید دانشگاه و دانشجویان را به دیزباد جذب کرد.»


با تشکر از ح م برای ارسال این یادداشت


مدیریت گردشگری و نقش آن در توسعه دیزباد بالا

«دیزباد وطن ماست»- مدیریت امور گردشگری در سطح ملی از وظایف و مسئولیت های دولت است که خط مشی و سیاست های کلی، وضع مقررات، ترتیبات اداری، منابع مالی و سهم هر یک از بخش های عمومی یا خصوصی توسط دولت مشخص می شود. در برخی از کشورها برنامه ریزی گردشگری در این سطح به صورت نیمه دولتی یا حتی غیر دولتی و خصوصی انجام می گیرد. بدین ترتیب برنامه ریزی و مدیریت گردشگری روستایی وظیفه ی تعداد زیادی از سازمان های بخش دولتی و خصوصی و شوراهای اسلامی روستاهاست که به طور مستقیم یا غیر مستقیم در گردشگری دخالت دارند.

اثرات گردشگری روستایی بر محیط دیزباد


۱ ) ایجاد اشتغال برای نیروی مازاد کار و ایجاد فعالیت ها برای کار مازاد

۲ ) تنوع اقتصاد دیزباد در کنار دیگر بخش های اقتصادی

۳ ) بالا بردن سطوح درآمدی خانوارهای دیزبادی

۴ ) ایجاد تقاضا برای محصولات کشاورزی، صنایع دستی و دیگر محصولات

۵ ) حفظ آثار باستانی، ابنیه ی تاریخی و جاذبه های طبیعی دیزباد

۶ ) اثرات اجتماعی، فرهنگی گردشگری دیزباد

۷ ) محیط دیزباد و پیرامون فرصت را محقق می کند تا گردشگران در بطن سنتی دیزباد زمانی را به فراغت بگذرانند.

اصول کلی در گردشگری روستای دیزباد علیا

«دیزباد وطن ماست»- به طور کلی اصول کلی در گردشگری روستای دیزباد را می توان به شاخه های زیر تقسیم نمود:

۱)تفریحی: گسترش تفریحات گردشگران در دیزباد باید بر اساس فعالیت هایی باشد که نمایان گر دیزباد و زیبایی ها، فرهنگ، تاریخ و حیات وحش آن باشد.

۲) توسعه: توسعه ی دیزباد باید حفظ محیط زیست و اهداف تفریحی را تقویت کند به طور مثال می تواند استفاده ی بهتری از مکان های تاریخی (مانند قلعه منصور یا مدرسه و حمام دیزباد) داشته باشد تا مکمل درآمدهای حاصل از زمین های کشاورزی باشد و این مهم با احیای زمین های متروک و ایجاد فرصت های جدید برای دسترسی به دیزباد حاصل می شود.

۳) اقتصاد روستایی: سرمایه گذاری در گردشگری دیزباد باید از اقتصاد آن حمایت کند با این حال باید در مناطق وسیع کم جمعیت صورت گیرد تا از انبوهی جمعیت و خسارات ناشی از فرسایش منابع طبیعی و استفاده ی بیش از حد آن ها جلوگیری شود و موجب گسترش اقتصاد و فواید دیگر شود.

۴) حفظ محیط زیست: کسانی که از گردشگری دیزباد سود می برند باید در حفظ آن سهیم باشند وبا حمایت های سیاسی و عملی از محیط زیست و اجرای سیاست ها و برنامه های تفریحی،کیفیت آن را بهبود بخشند.

۵) بازاریابی: تبلیغ و اطلاع رسانی در مورد صنعت گردشگری باید فهم مردم را نسبت به آن عمیق کند تا استفاده ی بهینه از دیزباد منجر به درک و لذت بردن از آن ها شود.

۶) طرح ریزی: برنامه ریزی و اداره ی توسعه ی جدید گردشگری باید با منظره توازن داشته باشد و هر جا که ممکن است آن را گسترش دهد.